Waar let je op bij het kiezen van je fotograaf?

Artikel en foto: Eric Smeets Fotografie

Hoe kies je je fotograaf?

Simpel gezegd kun je het je hierin zo lastig maken als je wilt. Er zijn zeker 10 punten waar je over na kunt denken.

Foto’s: Eric Smeets fotografie

1. Prijs

Net zoals bij de meeste dingen komt de vraag “wat kost dat?” ook hier op nummer 1. Er zijn goedkope en dure bruidsfotografen en afhankelijk van jullie budget worden hier al de eerste fotografen afgekeurd. Een gemiddelde bruidsreportage kost inclusief een standaard trouwalbum rond de € 1200,00. Dit ligt aan het aantal uren dat een fotograaf aanwezig is en de aanlevering van foto’s nadien (soort trouwboek, digitaal, op schilderij, etc). 

2. Stijl

Bekijk zoveel mogelijk foto’s op het internet om te ontdekken wat jullie mooi vinden. De stijl van een fotograaf varieert van reportage stijl (de fotograaf is een observant die alle momenten van een afstandje fotografeert) tot fotografen die de romantiek tijdens de fotoshoot zoveel mogelijk in het bruidspaar naar boven wil brengen. Deze twee technieken zijn zeer zeker te combineren met een algemeen verslag van jullie bruiloft tot een spontane, grappige fotoshoot van jullie beiden of met de groepsfoto’s.

3. Ervaring

Voor het maken van een goede bruidsfotografie is ervaring vereist. Een ervaren fotograaf kan onder tijdsdruk werken (soms is er maar een half uur tijd om een reeks trouwfoto’s te maken) en kan omgaan met veranderende licht- en weersomstandigheden (begint het opeens te regenen tijdens de fotoshoot dan moet een fotograaf hiermee om kunnen gaan). Een goede manier om te weten hoeveel ervaring een fotograaf heeft is om te vragen naar het aantal bruiloften dat de fotograaf al heeft gefotografeerd. 

4. Persoonlijkheid

Kies nooit een fotograaf zonder hem of haar van te voren gezien te hebben. Sowieso is het interessant om een bezoek te brengen aan de fotostudio van de fotograaf om de trouwalbums te bekijken. Bijkomend voordeel is dan ook dat je de fotograaf leert kennen en beter kunt beoordelen of hij / zij bij jullie past.

5. 1 of 2 fotografen?

Veel bruidsparen vinden het belangrijk om zoveel mogelijk foto’s van hun bruiloft te hebben. En dat is mooi! Want er zijn fotografen die de mogelijk bieden om met twee te komen fotograferen. Twee fotografen zien meer dan één fotograaf en kunnen zich ook opsplitsen. Eén fotograaf bij de voorbereidingen van de bruid en de andere bij de bruidegom. Of één fotograaf bij de bruid bij binnenkomst in de kerk van bovenaf terwijl de andere in het middenpad bij het altaar staat om de aankomende bruid van voren te fotograferen. 

6. Met assistent?

Handig is het als een fotograaf met een assistent op de bruiloft is. De assistent houdt het overzicht door bijvoorbeeld de bruid te helpen de jurk goed te leggen of geeft de benodigde objectieven aan en parkeert tevens de trouwauto goed voor de shoot. 

7. apparatuur

Een goede fotograaf moet ook zonder de juiste apparatuur goede en creatieve foto’s maken. Wil je echter zonder twijfel een perfect scherpe wanddecoratie van 1×2 meter laten afdrukken, dan is een professionele camera (die minimaal € 3000,00 euro kost) en professionele lenzen (die beginnen vanaf € 1000,00 euro) absoluut onmisbaar. Vraag dus altijd aan jouw fotograaf na met wat voor apparatuur hij of zij werkt. 

8. bewerkingstijd

De nabewerking neemt veel tijd in beslag. Hier verschillen veel fotografen nogal in. Je mag er normaal gezien van uitgaan dat het nabewerken en aanleveren van een trouwreportage niet langer dan 6 weken duurt. Maar er zijn soms bruidsparen die wel een half jaar op hun foto’s moeten wachten. Het loont dus om aan vrienden of bekenden na te vragen hoelang zij op de foto’s van de specifieke fotograaf hebben moeten wachten. 

9. trouwalbum

Hebben jullie inspraak in de vormgeving van jullie trouwalbum? Meestal maakt een fotograaf een eerste opzet uitgaande van de foto’s die hij of zij het mooiste vindt. Maar na deze eerste opzet is het voor jullie fijn om mee te kunnen kijken. Zo kunnen er nog foto’s worden verschoven, toegevoegd of verwijderd worden. Let er dus goed op dat jullie gekozen fotograaf jullie ook de mogelijkheid geeft om aanpassingen in jullie album te maken.

10.Communicatie

Dit laatste onderdeel klinkt misschien niet belangrijk maar is minstens net zo belangrijk als de rest. Hoe vervelend is het namelijk als je 3 dagen op een reactie van een mailtje zit te wachten? Of als een WhatsApp bericht vol met taalfouten zit. En natuurlijk word je ook niet blij als de fotograaf fouten maken in het opstellen van offertes of facturen. Vanaf het allereerste (mail) contact kun je dus al een bepaalde mening vormen over hoe iemand hiermee omgaat. En de link tussen slordige mails en slordig gemaakte en nabewerkte foto’s is snel gemaakt.  

Eric smeets

Over Eric

Eric is een perfectionist die recht voor zijn raap het beste uit de foto wil halen. Zorg dragen voor een goede sfeer op jullie dag met een blijvende herinnering in een boek waarbij creativiteit voorop staat.